Software

Ma, šta mi reče…

Skoro sam, krstareći netom, naišao na promociju softvera koji je, prema rečima autora, u stanju da smanji veličinu fotografije i do 98% u odnosu na original. WOW! Dotična aplikacija nosi naziv FILEminimizer Pictures 2.0. Autor jednog od blogova, vrlo popularnog, koje pratim od skora je tako ishvalio program i čak besplatno podelio 200 licenci. Potražnja je bila ogromna. Kako i ne bi kad je čovek tvrdio da je njegova žena smanjila veličinu slika koje je htela da postavi na Facebook sa 700MB na svega 25MB. Koja je to ušteda prostora na disku i bandwitch-a pri upload-u.

Požurio sam da instaliram ovo čudo od programa samo da bih otkrio da ovaj „revolucionarni“ program ne radi ništa revolucionarno i što ne mogu da uradim sa bar 5 besplatnih programa za slike. Ovaj program nije ništa drugo do batch konverter koji pravi ovakvu uštedu tako što odradi resize (smanji rezoluciju) slike!!! Nigde u opisu rada programa ne stoji Resize. Ako ne verujete, pogledajte opis na adresi www.softpedia.com/get/Multimedia/Graphic/Graphic-Others/FILEminimizer-Pictures.shtml. Sve što stoji u opisu je da program koristi naprednu i inteligentnu tehniku kompresije. Plati 20$ za to.

Iste rezultate sam dobio koristeći batch konvertor u potpuno besplatnom FastStone Image Viewer-u. Sve što je trebalo da uradim je da odaberem slike, podesim željenu rezoluciju i stepen kompresije i, to je to. To je upravo ono što i dotični program radi, bukvalno. Mislim, logično je. Ako sliku rezolucije 3000×2000 smanjite na 640×480, naravno da će zauzeti 25x manje prostora. Ali, naravno, toga nema u opisu programa.

Dobra stvar je što automatski ne briše originale pa, ako vam se ne sviđaju rezultati, imate i dalje izvorne fajlove. Mnogi u onoj promociji su se radovali što će 40+GB slika kompresovati i uštedeti ogroman prostor. Nadam se da su sačuvali originale.

Elem, ne verujte u sve što napišu. Njima je u interesu da prodaju svoj proizvod. A vi možete dobro da se zeznete.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s