Software

CleanMem – oslobodite vašu memoriju

Verovatno ste se već susreli sa programima čiji je zadatak da raščiste prezauzetu RAM memoriju. Posle njihovog korišćenja, kompjuter bi najčešće radio višestruko sporije nego pre. Situacija bi se posle nekog vremena vratila u normalu. Verovatno ste se zapitali zašto je to tako. Odgovor je jednostavan.

Većina ovih programa se oslanja na dve Windows-ove funkcije: njegovu (loše implementiranu) funkciju alokacije memorije i virtuelnu memoriju. Za one koji ne znaju, virtuelna memorija ili Page File je deo prostora na hard disku rezervisan od strane operativnog sistema koji simulira RAM memoriju. Ovde Windows smešta one procese i fajlove koji treba da budu u RAM memoriji ali nisu trenutno potrebni. tj. niko ih ne koristi. Tamo se šalju i fajlovi koji su i trenutno potrebni ali ne mogu da stanu u RAM memoriju zbog nedovoljne količine iste. Nedostatak virtuelne memorije je to što je višestruko sporija od RAM memorije. Pozivanje fajlova iz virtuelne memorije traje znatno duže nego pozivanje fajlova iz RAM memorije. Da se vratimo na temu.

Programi za optimizaciju memorije koriste ovu Vindousovu osobinu tako što prepune RAM memoriju i tako prinude Windows da aktivne procese prebaci u virtuelnu memoriju. Kada se dovoljna količina podataka iz RAM memorije prebaci u virtuelnu, programi za optimizaciju se isključe i oslobode onu količinu memorije koju su sami, namerno, prinudno, zauzeli. Ovaj proces traje duže, usporava ostale procese i opterećuje procesor. U tom trenutku primetićete veliko usporavanje i seckanje u radu kompjutera.

Veliki nedostatak ovog procesa je to što se, na ovaj način, u virtuelnu memoriju smeštaju i trenutno aktivni i potrebni podaci koji se, sada, moraju preuzeti iz izuzetno spore vrste memorije, hard diska. Na taj način, umesto ubrzanja, dobijete veliko usporenje.

Još jedan nedostatak ovih programa je što stalno čuče u memoriji i tako i sami oduzimaju deo iste. Pojedini optimajzeri zauzimaju i više od 10 megabajta memorije. Na sistemima sa malo memorije, ovo je prilično zauzeće.

CleanMem je mali, brz, program namenjen optimizaciji RAM memorije koji ima potpuno drugačiji pristup. Za razliku od većine njemu srodnih programa, on ne oslobađa memoriju tako što je prepuni i natera Windows da to uradi umesto njega. CleanMem skenira svaki aktivan proces i proverava koliko je zaista potrebno memorije svakom od njih. Ako CleanMem proceni da neki proces zauzima više memorije nego što mu je potrebno, on će uticati na sam proces da oslobodi višak memorije. Treba imati u vidu da su neki procesi, tipa antivirusni moduli, zaštićeni od uticaja drugih procesa te CleanMem neće moći da utiče na njih.

CleanMem ne prebacuje potrebne podatke u virtuelnu memoriju, čime se smanjuje ukupno opterećenje sistema. Samim tim, potrebne podatke nije potrebno pozivati iz spore virtuelne memorije pa sistem ne usporava. Zapravo, ovo je jedini program ove vrste na koji sam naišao a da ubrzava sistem.

U svakodnevnom radu nećete ni primetiti da se CleanMem pokreće. To je njegova druga prednost. Za razliku od ostalih optimajzera, od ne čuči u memoriji. Kada ga instalirate, dodaje se jedna stavka u Windows Task Schedule i, po defoltu, pokreće se na svakih 30 minuta. Obavi posao za sekundu-dve i isključi se. Vreme od 30 minuta je moguće promeniti ako odete na Start – All Programs – Accessories – System Tools – Scheduled Tasks. Minimalno vreme pokretanja je 1 minut, ali mislim da je to prečesto. Mislim da je bilo koji interval između 10 i 30 minuta sasvim dovoljan.

Još jedna prednost ovog programa je i postojanje Ignore i Only liste. U Ignore listu možete uneti nazive onih procesa koje želite da CleanMem preskoči u svom radu. Nasuprot tome, u Only listu unesete nazive onih procesa koje želite da CleanMem optimizuje a preskoči sve ostale. Po unosu odgovarajućih stavki u jednu od ovih lista potrebno je da kliknete na Apply Ignore List ili Apply Only List, u zavisnosti u koju listu ste uneli nazive procesa. Primer: Ako vam Firefox troši previše memorije, uneste u Only listu firefox.exe i kliknete na Apply Only List 32bit OS, ako imate 32-bitni operativni sistem ili Apply Only List 64bit OS ako imate 64-bitni operativni sistem. CleanMem će optimizirati samo Firefox dok će ostali procesi ostati netaknuti.

Naveo bih još jednu praktičnu primenu ovog programa – problem sa memory leak-om. Lično sam iskusio Memory Leak kada sam koristio FAVC za konvertovanje raznih video fajlova u DVD format. Posle nekog vremena, memorija se prepuni i proces konverzije stane. CleanMem će, bez ikakvog poremećaja procesa konverzije, osloboditi svu RAM memoriju bespotrebno zauzetu zbog memory leak-a. Ja sam ga podesio da se pokreće na svakih 10 minuta.

Postoji i portabl verzija za one kojima nije potrebno da, u određenim vremenskim intervalima, oslobađaju nepotrebno zauzeti RAM. Samo kliknite na CleanMem.exe i za sekundu-dve program će odraditi svoj posao. Inače, i portabl verzija poseduje Only List i Ignore List.

Obavezno probajte ovaj program. Mislim da će vam se dopasti način na koji radi, kao i rezultati tog rada.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s