Tutorijali

StaxRip: DVD u MKV(x264/aac)

StaxRip je GUI (Graphical User Interface) koji objedinjuje brojne alate, najčešće vrhunskog kvaliteta, vezane za audio i video kompresiju i dekompresiju. Ovde govorim o x264, NeroAAC, Vorbis, i LAME enkoderu, DGMPGDec, DGAVCDec i FFMS dekoderu i BeSweet i EAC3to, programima za audio normalizaciju i kompresiju. U daljem tekstu ću pokušati da što jednostavnije objasnim kako da konvertujete DVD video u visokokvalitetni MKV format koristeći x264 za kompresiju video strima i NeroAAC za kompresiju audio strima, kao i integraciju titlova u MKV fajl.

Potreban softver:

Da bismo uspešno izveli ovaj poduhvat biće nam potreban odgovarajući softver. U našem slučaju to je:

DVDFab HD Decrypter

StaxRip

NET.Framework 3.5 SP1

Postupak – ukratko

Ceo proces konverzije DVD video fajla u MKV možemo obaviti u 5 koraka:

 1. Instalacija programa
 2. Kopiranje DVD filma sa DVD diska na HDD
 3. Učitavanje kopiranog filma u StaxRip
 4. Podešavanje StaxRip-a
 5. Proces konverzije

Instalacija programa

Instalacija DVDFab HD Decryptera je krajnje jednostavna. Samo treba da pokrenete fajl koji ste skinuli sa neta i sledite uputstva.

S druge strane, sam StaxRip se ne instalira ali je potrebno instalirati neke od komponenti ako ih već nemate instalirane. Potrebno je da StaxRip arhivu raspakujete u neki folder koristeći neki od popularnih arhivera (preporučujem 7-zip ako nemate instaliran nijedan) i pokrenete StaxRip.exe. Imajte na umu da se .exe neće videti ako vam je u Windowsu čekirana opcija za skrivanje ekstenzija. Bez brige, nije potrebno da je isključite.

StaxRip zahteva da Avisynth bude instaliran na sistemu. Avisynth dolazi u paketu sa StaxRip-om tako da, ako vam već nije instaliran, kliknite na Tools, zatim Applications, Misc, i Avisynth. Kliknite na Setup u gornjem desnom uglu i pratite uputstva čarobnjaka za instalaciju programa.

Drugi korak je instalacija Xvid kodeka, ako već nije instaliran na sistemu. Budući da instaler dolazi u StaxRip paketu, potrebno je da u delu Applications odete na Decoding & Encoding, Xvid, kliknete na Setup u gornjem desnom uglu i pratite uputstva čarobnjaka.

Morate imati minimum NET.Framework 3.5 da biste uopšte mogli da pokrenete StaxRip. NET.Framework je razvojno okruženje kreirano od strane Majkrosofta i služi da programeri kreiraju fansy interfejs za svoje aplikacije. Budući da postoje i druge aplikacije koje su pisane pod NET.Framework-om, nije loše imati ga instaliranog jer ne utiče na brzinu i stabilnost sistema. Downside je što je instalacioni paket „težak“ samo 250 megabajta, što može da bude problem sa vama koji nemate brzi internet.

Kopiranje DVD filma sa DVD diska na HDD

Sam postupak kopiranja je krajnje jednostavan:

 1. Ubacite DVD disk koji želite da kopirate u DVD čitač/rezač
 2. Pokrenete DVDFab HD Decrypter
 3. Kliknete na Main Movie
 4. Odaberete odgovarajući strim (ako ih ima više) na osnovu dužine trajanja ili, ako imate više njih sa sličnim trajanjem, imate mini plejer u donjem levom uglu
 5. Odaberete audio i subtitle strimove koje želite da uključite u MKV fajl (Note: StaxRip može da kompresuje maksimalno 2 audio strima).
 6. Odaberite željenu particiju ili folder gde želite da smestite film
 7. Kliknete Next, Start, i sačekajte da DVDFab obavi posao.

Jedno pojašnjenje: Razlog zbog koga koristimo DVDFab HD Decrypter za kopiranje filma sa DVD diska na HDD je taj što DVD diskovi sadrže brojne zaštite od kopiranja pa jednostvno Copy/Paste u ovom slučaju ne funkcioniše. Tačnije, iskopiraćete film ali ćete imati brojne probleme oko sinhronizacije ili jednostavno nećete moći da ga pustite u bilo kom plejeru.

Učitavanje kopiranog filma u StaxRip

Pre nego što učitate film u StaxRip potrebno je da podesite još jednu opciju – da „kažete“ programu da izdvoji titlove kao poseban fajl kako biste kasnije mogli da ih uključite u novi MKV fajl. To ćete uraditi tako što ćete kliknuti na Options, zatim Subtitles i čekirati opciju Demux and add subtitles i potvrdite na OK.

Sada dolazi ono glavno – učitavanje fajla. Klikom na Source otvara se novi prozor sa ponuđene 4 opcije za učitavanje fajlova. Odaberite prvu opciju – Single or Merge. Budući da se video koji smo kopirali na HDD sastoji iz više VOB fajlova ova opcija će ih spojiti u jedan fajl.

Mišem ćete označiti sve VOB fajlove i kliknuti na Open. U sledećem prozoru koji se otvori kliknite na OK. StaxRip će započeti proces demuksovanja (razdvajanja video i audio strimova) i indeksiranje video strima.

Podešavanje StaxRip-a

Po završetku indeksiranja pojaviće se glavni prozor u kome ćete određene opcije podesiti na željene vrednosti.

 • U sredini levo nalazi se prozor sa filterima. Tu možete dodavati i uklanjati filtere. Dok ih ne čekirate, filteri će biti neaktivni.
 • U centralnom delu prozora nalazi se resize opcija koja vam omogućava da korigujete veličinu frejmova izlaznog video fajla. Podešava se pomeranjem klizača.
 • U ovom trenutku bi bilo poželjno da kliknete na Preview kako biste videli kakvog će formata biti slika izlaznog fajla. Ukoliko je slika izdužena ili spljoštena, pritisnite taster A na tastaturi da bi StaxRip uračunao i informacije o PAR vrednosti koju ste uneli.

Sada mišem pomerite klizač na neki deo videa gde postoji kretanje. Pritiskajte na tastaturi strelicu Desno gledajući snimak. Ako primetite postojanje horizontalnih linija, tj. ako je slika nazubljena, vaš video je interlaced. U tom slučaju uključite Deinterlace. Informaciju o tome da li je video interlaced ili progressive možete videti na Log ekranu tokom indeksiranja ali je ta informacija nepouzdana. Zbog toga je vizuelna provera jedini valjan metod. Upamtite: Ako je vaš video interlaced nikako nemojte koristiti resize filter dok ne uključite deinterlace. Nepovratno ćete upropastiti video.

 • Budući da je cilj gotovo transparentan izlazni fajl, ne preporučujem korišćenje bilo kakvog resize-era, bez obzira da li je reč o progressive ili interlaced ulaznom video fajlu.
 • Na desnoj strani glavnog prozora su podešavanja vezana za lokaciju izlaznog fajla, kodek i kontejner koji ćemo koristiti, kao i podešavanja audio kompresije.
 • Pošto želimo transparentan izlazni fajl u odnosu na original, koristićemo jednoprolaznu CRF (Constant Rate Factor) kompresiju x264 enkoder. Transparentnost se obično postiže klikom i postavljanjem opcije Quality na 18 – Super High. Mada, u nekim slučajevima je potrebno ići i na niže vrednosti, obično 16. U ovom slučaju niža vrednost znači bolji kvalitet ali i veći fajl. Pošto vrednosti niže od 18 ne postoje u padajućem meniju, potrebno je kliknuti na Config Codec i tu pod Quality postaviti 16. Preset reguliše odnos brzina kompresije/izlazna veličina fajla. Možete koristiti i Medium ali bih preporučio bar Slow. Tuning predstavlja dodatno prilagođavanje enkodera. Izaberite Film za regularne filmove, Grain ako želite da sačuvate Film Grain (zrnasta slika koja iz daljine izgleda kao da je prepuna detalja) ili Animation ako kompresujete crtaće tipa The Simpsons ili Futurama. Device nudi kompatibilnost sa pojedinim hardverskim plejerima. Koristite samo ako imate takav plejer ili planirate da kupite. Reč je o Blu-Ray plejerima koji podržavaju MKV, PS3, Xbox 360, IPod ili IPhone.

Ako ipak želite određenu veličinu fajla, npr. 700MB ili neku drugu veličinu, kliknite na ime profila video enkodera i odaberite neki od dvoprolaznih (2pass) profila. Iznad će se pojaviti polje u kome možete uneti veličinu izlaznog fajla.

 • Kao kontejner ćemo odabrati MKV.
 • Klikom na Config Container dobićete prozor u kome ćete ubaciti titlove koje je StaxRip izvukao prilikom demuxovanja.
 • Ostaje nam da podesimo kompresiju audio fajla. Možete izabrati jedan od ponuđenih profila takav kakav je ili ga možete izmeniti klikom na Edit. Ako je audio multichannel koji želite da očuvate, odaberite profil koji u imenu ima 5.1. Kliknite na Edit i povećajte Quality bar na 0.4. Svi ostali profili će odraditi downmix i pretvoriti multichannel audio u stereo. Druga opcija je da očuvate originalni audio tako što ćete odabrati opciju Just Mux.
 • Kliknite na OK, Next, Start, i sačekajte da StaxRip odradi posao.

Proces konverzije

Sam proces konverzije ume da potraje. Brzina konverzije zavisi od trajanja samog filma, izlazne rezolucije, korišćenih filtera, opcija odabranih prilikom podešavanja kodeka, ali i od snage samog procesora. Primera radi, za video rezolucije 720×576 koji traje dva sata, korišćenjem CRF 18, preset Slow, Tune Film, na AMD Athlon X2 4000+ @2,1GHz, potrebno je 6-8 sati da bi StaxRip završio posao. Trojezgarni i četvorojezgarni procesori na višem radnom taktu će daleko brže obaviti posao.

Kada započne konverziju, StaxRip će otvoriti prozor koji prikazuje trenutni status konverzije i preostalo vreme. U dnu ovog prozora nalazi se i opcija „When finished do“ koja vam nudi izbor da nakon obavljenog posla StaxRip ugasi kompjuter. Ovo je opciono.

Korišćenjem opcija navedenih u tutorijalu konvertovao sam film Niske strasti sa DVD diska od 4,6GB u MKV fajl od 1,32GB. Pri normalnom gledanju na monitoru rezolucije 1440×900 gotovo je nemoguće razlikovati original od kopije. Idealno rešenje za bekap jer od kvalitetnog DVD ripa možete kasnije narezati novi DVD u slučaju da oštetite originalni.

Nadam se da vam je ovaj tutorijal pomogao. Ukoliko imate kakvih primedbi, uočite neku grešku, ili ste, pak, uspešno obavili konverziju, ostavite komentar. Srećno.

3 mišljenja na “StaxRip: DVD u MKV(x264/aac)”

 1. Prvenstveno, hvala na tutorijalu. Drugo, uradio sam sve kako si napisao i kad Staxrip odrdi konverziju i zavrsi, nidgje ne mogu da nadjem film.mkv, imam fajl VTS_01_1output.h264 velicine koji bi mogao biti film. Da li negdje gresim ili treba uraditi jos nesto da se dobije film.mkv. Hvala unapred i pozdrav

 2. Drago mi je da ti je tutorijal pomogao. To što si dobio na kraju je RAW h.264 video strim. Pozdrav.
  Trebalo bi da imaš u istom folderu i audio strim. Znači da StaxRip nije muxovao (spojio) video i audio u jedan fajl jer je došlo do neke greške.
  Fajlove možeš muxovati u mkv koristeći MKVToolnix koji se nalazi u podfolderu Applications foldera StaxRip. Pokreni mmg.exe, dodaj taj .h264 video i audio, eventualno i titlove i sačuvaj to kao mkv fajl. Potrebno je da tačno označiš framerate video fajla u mmg jer mmg ne može da odredi framerate sirovog (RAW) video fajla.
  Ako nisi vešt sa MKVMerge (mmg) evo linka do dobrog tutorijala kako to uraditi:
  http://forum.benchmark.rs/showthread.php?214251-MkVmerge-Kompletan-Vodic
  Meni pošalji log fajl koji se nalazi u root folderu Staxripa na detmek12 (at) gmail (dot) com da bih video zašto je došlo do greške.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s