Audio/Video, Tutorijali

Foobar2000 kao Audio CD riper i konvertor

Foobar2000 kao Audio CD riper

Foobar2000 je audio plejer, i to je njegova osnovna namena. Međutim, za razliku od drugih audio plejera, foobar2000 je sasvim sposoban i da odgovori zadatku kopiranja audio diskova na HDD. Dve bitne karakteristike modernih Audio CD ripera su podrška za AccurateRip i SecureRip. Prva opcija upoređuje CRC kopiranih pesama sa onima u online AccurateRip bazi i, ako se poklapaju, disk je perfektno kopiran. Ukoliko to nije slučaj, disk verovatno nije dobro pročitan, te tu dolazi do izražaja SecureRip. Ova opcija optički uređaj da dva puta pročita isti deo diska i upoređuje dobijene podatke. Ako su identični, disk je dobro pročitan. Ako nisu, pokušava ponovo da pročita problematičan deo dok ne dobije identične podatke. Ovo je obično potrebno kod oštećenih diskova. Naravno, foobar2000 poseduje obe opcije, te ga zato preporučujem kao Audio CD riper.

Postupak ripovanja je relativno jednostavan ali zahteva inicijalno podešavanje foobara. Međutim, potrebno je da nakon instalacije foobara u njegov folder smestite željene enkodere. Foobar2000 koristi eksterne CLI enkodere kao što su LAME, Nero AAC, FLAC, Vorbis, itd. i za njih već ima predefinisana podešavanja. Nakon kopiranja željenog enkodera vreme je da se bacimo na posao.

 1. Ubacite audio disk koji želite da ripujete u CD/DVD drajv.
 2. Pokrenite foobar2000, kliknite na File, zatim Open audio CD. Otvoriće vam se prozorčić koji će vam pokazati optičke uređaje koje je pronašao i par opcija vezanih za njih.
 3. Odaberite onaj optički uređaj (ako ih imate više) u koji ste ubacili audio disk i kliknite na Drive settings. Ovde imate tri opcije koje morate podesiti.
  1. Read offset correction koriguje odstupanje vašeg optičkog uređaja prilikom čitanja audio diska. Ovo morate podesiti tačno da bi opcija AccurateRip mogla ispravno da funkcioniše. Najbolje je da uspostavite internet konekciju i kliknete na Auto. Foobar će proveriti u online bazi i postaviće ispravnu vrednost. Ako to ne uspe, potražite vaš optički uređaj u ovoj bazi i unesite vrednost ručno.
  2. Ripping security je, u stvari, SecureRip o kome sam govorio. Ponuđene opcije su Disabled, Standard, i Paranoid. Ako su vam novi diskovi i postoje u AccurateRip bazi, možete ostaviti na Disabled. Ukoliko disk nije u AccurateRip bazi postavite na Standard a, ako vam je disk malo oštećen, na Paranoid. Ovo je ujedno i najsporija opcija.
  3. Limit drive speed while reading ograničava maksimalnu brzinu kojom će CD/DVD drajv da čita disk. Uključite ovu opciju ako vam je disk oštećen ili ne dobijate poklapanje sa AccurateRip bazom. Ne zaboravite da isključite ovu opciju jer ima običaj da ograniči brzinu čitanja CD/DVD drajva i nakon zatvaranja foobara.
 4. Kliknite na OK, a zatim na Rip.
 5. U novom prozoru je potrebno popuniti podatke o pesmama, izvođaču, žanru, godini izdanja i slično. Najbolje je da kliknete na Lookup i foobar2000 će se povezati sa freedb bazom iz koje će povući sve potrebne informacije o disku. Ukoliko neki od podataka nije tačan ili disk ne postoji u freedb bazi, uvek možete ručno izmeniti ili uneti nove podatke.
 6. Čekirajte opciju Verify with AccurateRip i, budući da prvi put pokrećete ovaj dijalog, kliknite na Proceed to the Converter Setup dialog.
 7. U novootvorenom prozoru ćemo podesiti Output format (izlazni format), Destination (izlazni folder i način imenovanja muzičkih fajlova), Processing (dodatno procesuiranje i filtriranje), i Other (dodatne opcije).
  1. Kliknite na Output format i u novom prozoru jednim levim klikom miša odaberite željeni izlazni format. Dvostrukim levim klikom ulazite u podešavanja izabranog formata, kao i klikom na Edit. Osnovna podešavanja su uglavnom dobra te bih preporučio da ih tako i ostavite.

   Naime, mp3 nudi opciju V2 VBR kompresiju što daje, u zavisnosti od pesme, prosečan bitrejt od oko 192kbs, +/-20kbs. Nero AAC i Vorbis nude niži bitrejt, ali su oni efikasniji od LAME enkodera, pa kvalitet izađe na isto. Mp3 ne nudi CBR (bitrejt opciju) jer VBR daje bolji kvalitet pri istom prosečnom bitrejtu.

   Naravno, ako želite lossless kompresiju (bez gubitka kvaliteta) odaberite FLAC. Pomeranje slajdera kod FLAC kompresije vrlo malo utiče na konačnu veličinu fajla ali poprilično utiče na brzinu kompresije, tako da slobodno možete da ostavite na 5.

   Kliknite na Back da biste se vratili u prethodni meni.

 8. Klikom na Destination dobijate mogućnost da podesite izlazni folder i neka to bude izvorni (root) folder za vašu muziku, način imenovanja pesama i to da li će foobar2000 kreirati poseban fajl za svaku pesmu (Convert each track to individual file), jedan fajl ali tako da plejer prepoznaje pesme unutar njega (Multi-track file) pri čemu je CUE fajl ubačen u sam multi-track fajl, ili da spoji sve pesme u jedan fajl kao da su jedna pesma. Poslednja opcija nije preporučena.

  Ja lično volim da mi je svaka pesma u kao poseban fajl ali vi možete odabrati drugačije. Takođe, ne preporučujem multi-track fajl sa nekom lossy kompresijom jer se kasnije pesme teško razdvajaju u pojedinačne fajlove.

  Kada odaberete single-track ili multi-track fajl, klikom na otvoriće se prozor u kome možete odabrati da plejer kreira podfoldere (leva strana u novom prozoru) i način imenovanja samih muzičkih fajlova (desna strana u novom prozoru).

  Šablon možete uneti i ručno ako znate koje nazive foobar2000 koristi. Recimo, možete uneti %genre%/%artist%/%album%/%artist% – %album% – %date% – %tracknumber% – %title%. Malo duža linija koja će recimo pesmu Ruška Zdravka Čolića sa kompilacije Zauvek 2 da smesti u Muzika/Pop/Zdravko Čolić/Zauvek 2/Zdravko Čolić – Zauvek 2 – 1998 – 01 – Ruška.flac . Malo duži šablon sam dao samo kao primer. Ja, recimo, koristim %genre%/%artist%/%artist% – %title%. Ja mogu lako da nađem pesmu koju tražim preko Explorer-a a foobar2000 pesme sortira na osnovu tagova pa ni on nema problema.

  Kliknite na Back da biste se vratili u prethodni meni.

  Ukoliko želite da pesme budu identične kao na Audio CD-u, trajanje, tišina na početku i kraju pesme, ne menjajte ništa u Processing meniju. S druge strane, ako vam nije stalo da pesme budu 1:1 kopija i želite da uklonite tišinu na početku i kraju pesama, uđite u Processing meni i iz Available DSPs prebacite u Active DSPs Skip Silence plugin. Kliknite na njega a zatim na Configure selected. Podesite Minimum silence duration to remove na minimum (200ms) a Silence detection threshold postavite na -55dB. U stvari, ovde bi trebalo da malo eksperimentišete ali mislim da je ovo koliko-toliko sigurna granica.

  Kliknite na OK a zatim na Back da biste se vratili u prethodni meni.

 9. Kliknite na Other i čekirate opciju ReplayGain-scan output files as albums pošto pretpostavljam da ripujete ceo album. Foobar2000 će izračunati i AlbumGain i TrackGain za sve pesme automatski i upisati vrednost u tagove ili vam ih prikazati u posebnom prozoru gde vi treba da kliknete na Update.

  Kliknite na Back da biste se vratili u prethodni meni.

 10. Pošto ste definisali podešavanja za kompresiju nije loše da ih sačuvate kad opet ripujete disk. Kliknite na Save i Save as new. Upišite ime novog preseta i potvrdite.
 11. Kliknite na Convert i pustite da foobar2000 odradi posao. Smestiće pesme u vaš muzički folder i organizovaće ih po kriterijumu koji ste mu zadali.

Foobar2000 kao audio konvertor

Način korišćenja foobara u svrhe konvertovanja audio fajlova iz jednog formata u drugi je gotovo identičan kao i ripovanje audio diska. U ovom slučaju potrebno je da:

 1. Pesme koje želite da konvertujete ubacite u plejlistu ili selektujete željene pesme iz neke od ranije kreiranih plejlista,
 2. Kliknete desnim klikom na neku od selektovanih pesma i u meniju odaberete Convert, zatim . Otvoriće vam se isti dijalog za odabir i podešavanje enkodera kao i kod ripovanja audio diska. Gotovo sve što sam napisao u tački 7 važi i ovde pa nema potrebe da pišem iznova.

Ipak, iskoristiću priliku da dam par saveta i "otkrijem" par trikova.

 • Vrlo bitno: Kompresija iz jednog lossy formata u drugi lossy format, makar i sa 2x većim bitrejtom nikad neće dati bolji kvalitet zvuka. Čak suprotno, dovešće do opadanja kvaliteta, bilo da vi to čujete ili ne. Razlog za to je što lossy enkoderi prvo odbacuju deo informacija pa kompresuju ono što ostane, uvek.
 • S druge strane, kompresija iz jednog lossless formata u drugi lossless format ne dovodi do gubitka kvaliteta. On uvek ostaje isti, ma koliko puta rekompresovali fajl iz jednog formata u drugi.
 • Kada saberemo prva dva, dolazimo do nečega što mnogima nije baš najjasnije. Rekompresijom lossy formata u lossless, a zatim tog lossless fajla u lossy (mp3 – FLAC – mp3) dovodi do potpuno istog gubitka kvaliteta kao i lossy – lossy kompresija (mp3 – mp3 ili mp4 – ogg).
 • Uvek koristite VBR (Variable Bitrate) model kompresije, a naročito ako birate nizak bitrejt. VBR će učititi da i pri niskom bitrejtu kompleksni delovi pesme ne zvuče loše. Enkoder će upotrebiti veći bitrejt u ovom slučaju a uštedeće na nezahtevnim, jednostavim deonicama.
 • Ako konvertujete pesme da biste im smanjili veličinu i tako više njih smestili u svoj mp3/mp4 plejer ili mobilni telefon, ukoliko vaš plejer/telefon podržava, pri prosečnom bitrejtu nižem od 128kbs, koristite AAC ili Vorbis jer su mnogo efikasniji od mp3 formata. Što je prosečan bitrejt veći, sve je teže primetiti razliku u kvalitetu među formatima.
 • Za vrednost q<0.31 Nero AAC enkoder koristi SBR (Spectral Band Replication), poseban algoritam koji odseca visoke tonove, kompresuje niske, a zatim prilikom plejbeka vrši rekonstrukciju visokih tonova na osnovu sačuvanih informacija. Idealno za nizak bitrejt ali većina plejera ne podržava SBR (HE-AAC) te reprodukuje samo kompresovane niske tonove ne vršeći ekstrapolaciju visokih tonova. Imajte ovo na umu.
 • Ako rekompresujete pesme za neki portabilni plejer, poželjno bi bilo na struktura foldera i šablon za imena fajlova ne bude previše komplikovan. Sasvim je dovoljno da pesme budu razvrstane po izvođačima, eventualo i po albumima, i da ime fajla sadrži samo ime pesme ili ime autora i ime pesme.

Recimo, ovako nešto:

%artist%/%album%/%artist% – %title%, ili

%artist%/%tracknumber% – %title%, ako želite da vam numere idu istim redosledom kao na CD-u.

 • Pošto prosečna jačina zvuka može prilično da varira između pesama, poželjno bi bilo da iskoristite ReplayGain opciju i skenirate sve pesme koristeći AlbumGain ili TrackGain, što sam već napomenuo kada sam govorio u delu o ripovanju. Vrednosti će biti upisane u tagovima. Neujednačena jačina zvuka ume baš da iritira kada muziku slušate preko slušalica.

U tom slučaju, u delu Processing možete iskoristiti opciju ReplayGain gde ćete kao Source mode odabrati Track ili Album, u zavisnosti od toga da li želite da sve pesme u proseku zvuče podjednako glasno ili da svi albumi u proseku zvuče podjednako glasno. Ako niste dobro razumeli šta radi druga opcija, pesma sa jednog albuma zadržava razliku u prosečnoj jačini zvuka u odnosu da druge pesme sa istog albuma. Međutim, izračunava se prosečna jačina zvuka svih pesama sa jednog alubuma, upoređuje sa zadatom vrednošću, obično 89dB, i glasnoća svih pesama sa tog albuma se koriguje za istu vrednost, recimo -2.91dB.

 • Ako koristite neki enhancer kao što su DFX, Yo Wa Shock, Ozon, ili neki sličan, ovde ga možete ubaciti i tako trajno izmeniti zvuk rekompesovanih pesmama. Na taj način će pesme na vašem plejeru/telefonu zvučati isto kao i na vašem kompjuteru, ne računajući razliku u kvalitetu zvučnika i slušalica.
 • Pošto većina portabilnih plejera i telefona ne može da čita ReplayGain vrednosti iz tagova, u delu Other možete isključiti ReplayGain-scan output files as albums.
 • Sačuvajte preset za kasniju upotrebu i kliknite na Convert.

Za sada toliko. Ako imate primedbe, predloge ili pohvale, slobodno prokomentarišite.


1 mišljenja na “Foobar2000 kao Audio CD riper i konvertor”

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s