Bezbednost

Bezbednost na internetu i kako se zaštititi

Ova tema je previše obimna i kompleksna da bih je obuhvatio jednim tekstom, pa čak i u više tekstova. Zato bih želeo da vam preporučim domaći sajt koji je posvećen ovoj temi. U pitanju je sajt Zaštita od virusa.

Sajt se redovno ažurira i sadrži vesti o aktuelnim dešavanjima i pretnjama vezanim za sajber-kriminal. Sadrži obaveštenja o aktuelnim virusima, crvima i trojancima i savete o tome kako da zaštitite sebe i svoj računar od njih.

Pošto su Twetter i Facebook vrlo popularni društvene mreže koje okupljaju milione ljudi, postali su meta raznih hakera i kriminalaca. Oni pokušavaju da iskoriste neobaveštenost i naivnost korisnika, ali i sigurnosne propuste u samoj strukturi ovih mreža kako bi došli do poverljivih informacija korisnika kao što su imejl, adresa, broj telefona, facebook i imejl lozinke, brojeve kreditnih kartica i sl. Takođe, postavljanjem linkova ka malicioznim sajtovima i programima mame korisnike da kliknu na njih i tako zaraze svoje računare koji postaju deo bot mreža i koriste se za dalje kriminalne aktivnosti na internetu.

Na ovom sajtu ćete naći brojne savete kako da prepoznate pretnju i zaštitite svoj nalog, svoje lozinke i druge poverljive podatke. Samim tim što štitite sebe, štitite i druge jer ste „jedan manje“ nesvesni učesnik u globalnoj mreži sajberkriminala. Tako otežavate posao kriminalcima i usporavate širenje malware-a putem globalne mreže.

Ovom prilikom izdvajam par tekstova tek da vidite šta možete pronaći na ovom sajtu.

Krekovanje antivirusa – vrlo koristan tekst o tome koliko se isplati juriti „narodne“ verzije popularnih sigurnosnih paketa, u ovom slučaju KIS-a.

Promena lozinke nije dovoljna za zaštitu hakovanog naloga – šta je sve potrebno da uredite da biste zaštitili svoj nalog od ponovnog hakovanja.

Facebook aplikacije prikupljaju adrese i brojeve mobilnih telefona korisnika – neće Facebook uvek voditi računa o vašoj bezbednosti. Morate to učiniti sami.

Sve u svemu, vrlo kvalitetan i koristan sajt. Posetite ga, pročitajte tekstove i prijavite se na mailing listu da biste redovno primali obaveštenja i bili u toku sa aktuelnim dešavanjima u oblasti online bezbednosti.

2 mišljenja na “Bezbednost na internetu i kako se zaštititi”

  1. Hvala na informacijama. Linkovi u tekstu (poslednja tri) ne rade jer im na kraju treba dodati „.html“.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s