Audio/Video, Tutorijali

Tutorijal: ReplayGain – ujednačite zvuk svojih pesama

Ako vas nervira to što neke pesme zvuče previše glasno a neke previše tiho, a pri tome nemate novac da platite ličnog asistenta koji će da dežura pored računara/muzičke linije i svaki čas okreće dugme za jačinu zvuka, onda je ovaj tutorijal za vas.

Prednosti i mane ReplayGain-a:

ReplayGain je vrsta normalizacije. Za razliku od široko rasprostranjene Peak Normalization metoda koja u obzir uzima samo najglasniji deo (sample) pesme i ostatak koriguje na osnovu razlike između najglasnijeg vrha (otuda naziv Peak), ReplayGain uzima u obzir jačinu zvuka tokom cele pesme, računa prosečnu vrednost, a zatim koriguje jačinu zvuka pesme na osnovu razlike između prosečne i željene vrednosti.

Kada kažem prosečna jačina zvuka, mislim na jačinu zvuka kako je mi doživljavamo dok slušamo tu pesmu. ReplayGain, u stvari, pokušava da simulira ljudski sluh i način na koji mi čujemo pesme, tj. njihovu jačinu zvuka i tako određuje RG vrednosti.

Tokom playback-a, dekoder koji podržava RG uzima ove vrednosti u obzir i menja jačinu zvuka na osnovu njih. Na primer, ako je RG +2.5dB, plejer će dotičnu pesmu pojačati za +2.5dB a rezultat će biti isti kao da smo volume bar na plejeru pomerili za +2.5dB. Naravno, volume bar će ostati na istom mestu ali pesma će ipak biti glasnija. Ako je RG vrednost negativna, na primer -8.6dB, plejer će sam utišati pesmu za 8.6dB umesto da mi pomerimo volume bar za -8.6dB.

Da li je RG algoritam savršen? Naravno da nije i da ume ponekad malo da omaši. Ne može u potpunosti da simulira ljudski sluh i način na koji mi doživljavamo jačinu zvuka pesme ali je u ovom trenutku najbolje što imamo u toj oblasti. A u 99% slučajeva funkcioniše kako treba. Ako i omaši, to nije mnogo i RG vrednosti se mogu ručno korigovati.

ReplayGain modovi:

Postoje dva moda skeniranja i playback-a: Track Gain (Radio Gain) i Album Gain (Audiophile Gain).

Track Gain vrši normalizaciju svih pesama na isti nivo, 89dB.

Album Gain vrši normalizaciju tako što računa prosečnu jačinu zvuka celog albuma, poredi tu vrednost sa 89dB a zatim u tagovima svih pesama sa tog albuma upisuje RG vrednosti (odstupanje od 89dB), kao i Track Gain vrednost posebno za svaku pesmu, tj. ono što radi prva opcija. Skeniranje traje isto.

Koju od ovih vrednosti ćete koristiti birate tokom playback-a u podešavanjima plejera, ali o tome kasnije.

Inače, foobar2000 podržava RG skeniranje sa popriličan broj formata kao što su mp3, Vorbis, mp4/m4a, FLAC, Musepack, Wavepack, APE.

Potreban softver:

Foobar2000 – all-in-one plejer.

Instalacija softvera:

Ako već nemate instaliran foobar2000, skinite instaler sa gore navedenog linka, pokrenite setup fajl i instalirajte sve opcije, tj. Full install. Odaberite bilo koju temu, što jednostavniju – to bolje da biste se lakše snašli u opcijama.

Sam proces skeniranja pesama i upisivanja ReplayGain vrednosti u tagove:

U foobar-u kliknite na File – Add folder i u plejlistu ubacite sve foldere koje sadrže pesme čiji zvuk želite da ujednačite. Nakon ubacivanja selektujte sve pesme, kliknite na njih desnim klikom i u meniju koji se otvori odaberite ReplayGain – Scan per-file track gain za Track Gain. Jačina zvuka svih pesma će se porediti sa 89dB.

Za Album Gain je ponuđeno više opcija:

 • Ako ste u plejlistu ubacili samo pesme sa jednog albuma, odaberite drugu opciju – Scan selection as single album.
 • Ako su vam pesme dobro tagovane, tj. u tagovima su upisani nazivi albuma, odaberite treću opciju – Scan selection as albums (by tags).
 • Ako vam pesme nisu dobro tagovane ali je svaki folder sadrži samo pesme sa jednog albuma, odaberite treću opciju – Scan selection as albums (by folders).

Ako nijedna od ovih opcija ne odgovara ili ne planirate da koristite Album Gain prilikom playback-a, držite se prve opcije – Track Gain.

Slikovito rečeno, to izgleda ovako:

Nakon završenog skeniranja dobićete sledeći prozor u kome treba da kliknete na Update File Tags.

Ako želite da foobar to odradi u jednom potezu, bez prikazivanja ovog prozora, uradite sledeće: Idite na File – Preferences – Advanced – Tools – ReplayGain scaner i čekirajte Quiet mode. Foobar će nakon završenog skeniranja sam upisati vrednosti u tagove.

Slikovito rečeno:

Ovo je naravno opciono i zavisi od toga da li želite da vidite izračunate RG vrednosti ili ne.

Kako u foobar-u uključiti ReplayGain podršku prilikom playback-a?

File – Preferences – Playback.

Source mode postavite na Track ili Album, u zavisnosti šta želite i koje vrednosti se nalaze u tagovima.

Processing postavite na Apply Gain. Ako vam, kojim slučajem pesme klipuju, postavite na Apply Gain and prevent clipping.

Možete podesiti i preamp za pesme koje imaju RG vrednosti u tagovima ali ja ne bih išao na više od +3dB jer je mogućnost pojave klipovanja daleko veća. Preamp pojačava ili utišava sve pesme za istu, izabranu vrednost.

Kako u Winamp-u uključiti ReplayGain podršku prilikom playback-a?

Options – Preferences – Playback – ReplayGain.

Čekirajte Use Replay Gain.

Amplification mode postavite na Apply Gain.

Preferred source postavite na Track ili Album, u zavisnosti šta želite i koje vrednosti se nalaze u tagovima.

6 mišljenja na “Tutorijal: ReplayGain – ujednačite zvuk svojih pesama”

 1. ˽һ˚ݤ륤ȥiphone`ԩ`,ͥiphone`ԩ`åiphone`ԩ`᥹iphone`ԩ`MCMiphone`ԩ`Щ`Х`iphone`ԩ`οbiPhone`؜ӤƤޤ.`ѩ`ԩ`iphoneXS`,֥ɥԩ`iphoneXR`Nͨ؜T!iphone`֥ɥԩ`΃ˤΤ!¥֥iphone8plusȥ󥱩`ԩ`֥Ʒ ԩ`ȥ֥ɥԩ`Ϥ֥ TǤ I߷Υ᥹ԩ`å `ѩ`ԩ`ȤΥ֥Ʒ ԩ`򼤰ͨ؜
  ֥Я`ԩ` http://www.rmllwb.us

 2. ֥ɥޥۥ`ԩ`ͥiphone8/8PLUS|iphone7,iphone`֥ɥԩ`ͨ؜жӤꃞ,˚iphone`֥ɂ, iphone`ԩ`iPhoneX`,iPhone8` … ͨ؜CHANELͥ iphone7 plus/iphone5s/iphone8/iphone8plus `Щ``ѩ`ԩ`CHANEL .֥ɥޥۥ`
  륤ȥiPhone` http://www.baptcb.org

 3. iphone` 쥸iphone` 󥹥iphone` ӥiphone ` ˥iphone` 饹iphone` 饹ȥ``iphone` 󥹥 ڸiphone` `եåiphone` iphone` Piphone,֥Я`ԩ` 륤ȥiphone8`ԩ` 륤,iphone` iphone` 襤iphone` ͨ؜iphone` iphone` iphone` iphone` ľuiphone` ľu ֥ 󥹥Ԓ}iphone` ľĿiphone` ľiphone.
  ֥Я` http://www.ccwproducts.com

 4. iphoneЯ`֥ɥԩ`NƷͨ؜,iphone``,ͥiphoneXS`_ե󥱩`֥ɥͥ_ͥiphoneXS `֥_֥Я`iphone.MAX `ԩ` ͨ؜_ͥiphoneXS MAX `_ͥiphoneXS MAXЩ`_ե7Щ`֥.᥹iPhoneXR`_ե7`֥ɥ᥹_᥹ iPhone`֥_֥Я`iPhoneXR᥹_ۥ7Щ`᥹_᥹ .ޥۥ` / iphone` | iphone`֥ɥԩ`ͨ؜!ԩ`֥ɱ2019˚ iPhone`륤 ȥ󥳥ԩ`,iPhone`ͥ륳ԩ`,iPhone`᥹ԩ`,iPhone`åԩ`,iPhone`ץԩ`,iPhone`MCM ԩ`.
  ᥹iphone`ԩ` http://spa.kraftangan.gov.my

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s