Tutorijali

Kako da narežem Audio CD?

Iako Audio CD kao fizički nosač zvuka polako odlazi u zasluženu penziju, mnogi kućni plejeri i oni u automobilima podržavaju isključivo ovaj format zvuka. S druge strane, muzika je uveliko dostupna na internetu ali ne u formatu koji podržavaju ovi plejeri. Mp3 i FLAC su najzastupljeniji formati. I dok novije generacije plejera podržavaju mp3 format, plejeri koji podržavaju FLAC gotovo da ne postoje kod nas. I zato evo malog tutorijala kako da narežete MP3, AAC, Vorbis ili FLAC kao Audio CD. Podsećanja radi, Audio CD format čini muzika u nekompresovanom PCM formatu sa bitrejtom od 1411kbs i samplerate-om od 44,1KHz.

Za ovaj postupak ću koristiti besplatni program CDBurnerXP u portabl varijanti. To znači da sam program radi bez instalacije. Dovoljno je da raspakujete arhivu bilo gde na hard disku ili fleš memoriji i pokrenete fajl cdbxpp. Po pokretanju ovog fajla otvoriće vam se početni prozor u kome možete odabrati koju vrstu diska želite da narežete.

Podržani formati

CDBurnerXP podržava većinu popularnih formata. Ako ulazne fajlove možete koristiti pesme u MP2, MP3, WAV, OGG, FLAC, WMA, AIFF, WV (WavPack), APE (Monkey’s Audio), MPC (Musepack) i MP4/M4A formatu..

Zbog brojnih patenata na MP4 format potrebno je da skinete sa neta i u CDBurnerXP folderu iskopirate bass_aac.dll ako koristite 32-bitnu verziju programa ili bass_aac.dll x64 ako koristite 64-bitnu verziju programa.

Takođe, program podržava i dodavanje pesama putem CUE fajlova, kao i M3U i WML plejliste, s tim što pesme i dalje moraju biti u nekom od gore pomenutih formata

Dodavanje fajlova i podešavanje programa

Pošto želite da narežete Audio CD odaberite drugu opciju i kliknite na OK. Otvoriće vam se novi prozor.

Gornja polovina podseća na Windows Explorer. Na levoj strani imate folder browser gde birate folder u kome se nalaze pesme koje želite da narežete. Sa desne strane je prikazan sadržaj foldera koji ste odabrali. Donja polovina je deo u kome ćete dodati sadržaj koji želite da narežete.

Sadržaj možete dodati na dva načina. Prvi je da selektujete pesmu ili više pesama (CTRL + levi klik mišem) i kliknete na dugme Add. Drugi način je tzv. Drug &Drop (Prevuci i otpusti). Selektujete pesmu ili više pesama a zatim ih mišem prevučete u donji deo prozora.

Ako želite da pesme budu narezane određenim redom, sortirajte ih prevlačenjem mišem.

Vodite računa da se kapacitet Audio CD-a meri u minutima a ne megabajtima i iznosi 80 minuta. Znači, nije bitno koliko megabajta zauzimaju pesme koje želite da narežete već koliko je njihovo trajanje u minutima. Moj savet vam je da ostavite bar minut-dva slobodnog prostora, za svaki slučaj.

Ako imate više rezača, desno od dugmeta Add odaberite rezač koji će rezati disk i ubacite običan, prazan CD u njega. Broj kopija postavite na 1 i, kada program prepozna CD, kliknite na Burn. Pojaviće vam se novi prozor.

Ovde ćete podesiti brzinu rezanja. Savet vam je da brzina rezanja bude 4X-16X kako bi se disk bolje narezao i plejeri ga lakše čitali. Obično, što manja brzina – to bolje narezan disk. Označite No pause between tracks, Enable CD-Text (ako plejer podržava CD tekst, prikazivaće naziv pesme koja se trenutno izvodi) i Finalize disc i kliknite na Burn disc. Program će započeti rezanje i za 5-15 minuta ćete imati gotov Audio CD spreman za upotrebu.

Opciono:

Ako su vam pesme uredno tagovane i sadrže ReplayGain vrednosti u tagovima CDBurnerXP vam nudi još par mogućnosti.

Idite na File – Options. Otvoriće vam se novi prozor.

CDBurnerXP Audio Options

Odaberite karticu Audio Options.

 • Čekirajte Automatically generate CD-Text information from tags (ID3, APE). Ova opcija će iskoristiti vrednosti upisane u tagove (naziv izvođača, naziv pesme) i upisati ih kao CD-Text
 • Ako vaši fajlovi poseduju ReplayGain vrednosti čekirajte Use Track Gain ako želite da sve pesme na CD-u imaju istu jačinu zvuka. Korisno ako pravite kompilaciju pesama različitih autora ili su pesme iz različitog perioda.
 • S druge strane, ako su pesme sa istog albuma a želite da očuvate dinamiku između pesama, označite opciju Use Album Gain.

5 mišljenja na “Kako da narežem Audio CD?”

 1. Lep tutorijal samo bi trebao da ga malo korigujes…
  Mozda si slucajno pogresio,naime: brzina rezanja treba da bude sto manja-(onda se pravi dublji rez)-i diskovi su tada kompatibilni(citljivi)za vecinu playera.Preporucena brzina je ne veca od 4x
  iako u ovom slucaju sam proces rezanja traje duze(za brzinu 4x pun DVD 12-15min.)
  Brzine 16x-24x se koriste samo za materijal koji ce da se ocitava na kompu,pozz

  1. Verovatno si u pravu. Kvalitet medija je sve gori kako padaju cene. Promeniću preporučenu brzinu ovih dana kada budem dopunjavao tutorijal. Izgleda da sam izostavio deo o ujednačavanju jačine zvuka pesama prilikom rezanja.

 2. Da li ima ikakve veze koji je windows. Vidim da se program zove CDBurnerXP. Ja imam windows 7 i pokusala sam narezati cd ovako kako je objasnjeno sa CDBurnerXP, ali mi nije uspelo. CD je ostao prazan. Postoji li neki CDBurner7?

  1. Nije bitno koji Windows je u pitanju, sve dok nije neka verzija starija od Windows XP. CDBurnerXP podržava čak i najnoviji Windows 10.

   E sad, da li je CD ostao baš prazan u smislu da može da se opet nešto reže na njega ili samo plejer ne vidi ništa od toga šta je narezano? Ako je prvi slučaj onda proveri da ti nije čekirana opcija „Simulate burning process“ (pretposlednja slika u gornjem tekstu). U drugom slučaju može da se desi da je disk lošeg kvaliteta ili da plejer ima problema sa tom vrstom ili markom diskova.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s