Audio/Video, Tutorijali

Kako podesiti foobar2000 da koristi Apple QuckTime audio enkoder

Foobar2000 ima tu mogućnost da pored predefinisanih enkodera u Converter dijalogu koristi i Custom enkodere. Pošto je Apple QuickTime AAC enkoder verovatno najbolji AAC enkoder koji trenutno postoji nije loša ideja da koristite upravo njega za konvertovanje svojih pesama.

Objasniću kako da podesite foobar2000 da koristi QT AAC enkoder a da pri tome ne instalirate QuickTime plejer ili iTunes.

Potreban softver:

foobar2000

QAAC portable – trenutna verzija: qaac 1.41, CoreAudioToolbox 7.9.8.1

Instalacija:

Pretpostavljam da već imate instaliran foobar2000.  Raspakujte celokupan sadržaj qaac arhive (uključujući i qtfiles folder) u foobar2000 folder, isti folder u kome se nalazi i foobar2000.exe fajl.

Podešavanje foobar-a:

– Pokrenite foobar2000, selektujte neku pesmu, kliknite desnim klikom na nju a zatim Convert .

08-20-23-16-26

– Otvoriće vam se dijalog za podešavanje konvertera. Idite na Output fomat a zatim Add new.

Podesite na sledeći način:

Encoder: Custom

Encoder file: qaac.exe (ako vam se qaac.exe nalazi u istom folderu kao i foobar2000.exe, u suprotnom unesite celu putanju do qaac.exe fajla)

Extension: m4a

Parametars: –cvbr 80 –no-optimize –ignorelength –rate auto – -o %d

Format is: lossy

Highest BPS mode supported: 24

Encoder name: QAAC

Bitrate (kbs): 80

Settings: CVBR 80

Ili slikovito:

QAAC podešavanja

Pojašnjenje korišćenih parametara:

QAAC podržava 4 moda kompresije: –cbr (Constant BitRate), –abr (Average BitRate), –cvbr (Constrained Variable BitRate) i –tvbr (True Variable BitRate).

QAAC podržava i ALAC (Apple Lossless Audio Codec) ako umesto nekog od navedenih modova unesete –alac.

Poželjno je izbegavati CBR i ABR modove dok CVBR i TVBR daju prilično sličan kvalitet s tim da je kod CVBR moda lakše kontrolisati konačan bitrejt a samim tim i veličinu fajla. Kod TVBR moda to nije moguće.

Za CBR, ABR i CVBR modove unosite željeni bitrejt a za TVBR mod željeni kvalitet koji se kreće u rasponu od 0-127. Mada možete uneti bilo koju vrednost u ovom intervalu, mod podržava svega 15 različitih vrednosti pa će uneta vrednost biti zaokružena na najbližu podržanu vrednost. Vrednosti se razlikuju za 9 a počinju od 1 (1, 10, 19…127).

Parametar –no-optimize sprečava enkoder da troši vreme na optimizaciju dobijenog MP4 fajla jer će foobar svakako to uraditi kad upisuje tagove.

Parametar –ignorelength signalizira enkoderu da je ulazni fajl u WAV formatu i ignoriše podatke o dužini fajla. Korisno kod kompresije fajlova većih od 4GB.

Parametar –rate auto omogućava enkoderu da sam prilagodi audio samplerate. Korisno ako je odabrani bitrate previše mali jer enkoder može da izvuče bolji kvalitet ako odradi resample. Za ovaj postupak koristi SoX resampler ako u istom folderu sa qaac.exe postoji fajl libsoxrate.dll.

Jedna crtica () označava da ulazni fajl nije ne postoji fizički na HDD-u već da ga enkoder prihvata kroz "cev" (pipe) a -o %d je izlazni fajl.

Za dodatne qaac parametre i njihovo objašnjenje u Command Prompt-u ukucajte qaac.exe –help  ili jednostavno preuzmite qaac parametri.

Iz nekog razloga blog pretvara dve male crtice (-) u jednu dugu. To za sada nisam uspeo da rešim pa, gde vidite jednu dugu crticu (–) znajte da se radi o dve kratke (-).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s