About

Moje ime je Aleksandar. Ovo je moj blog o stvarima koje me interesuju a tiču se kompjutera i kompjuterskih programa. Uglavnom me zanima audio i video kompresija, ali povremeno pratim i dešavanja po pitanju bezbednosti. Tu pre svega mislim na zaštitu od virusa ali i zaštitu online naloga od hakovanja.

Takođe, uvek sam imao želju da napišem po koji tutorijal, te će blog sadržati i tutorijale za pojedine programe, besplatne ili open-source, pošto uglavnom takve držim na svom kompjuteru.

Ono što moram da naglasim je da sam imao u planu da ovo objavljujem preko sajta ali, zbog lakoće uređivanja bloga u odnosu na sajt, odlučio sam se za ovaj način postovanja. S toga, ovo neće biti blog u pravom smislu te reči, sa kratkim i čestim postovima koji se tiču trenutno aktuelnih tema, već će sadržati raznovrsne tekstove, kako po sadržaju, tako i po dužini, a koje imaju  trajniji karakter.

3 mišljenja na “About”

 1. Zdravo.Najzad neko koga razumem sta mi treba!Pocetnik sam sa audio i video obradom i voleo bi neka objasnjenja-smernice sta treba da se uradi po tome pitanju.Imam nekoliko pitanja,a prvo je zasto nemam kvalitet zvuka-tona wav (wave) formata na audio cd-u kao na fajlu od kojeg sam narezao taj isti CD?

  1. Pozdrav. Kao početnik u audio/video obradi moraš prvo da se upoznaš sa osnovnim pojmovima iz te oblasti. Potrebno je da razlikuješ razne audio i video formate i poznaješ osnovne karakteristike najpoznatijih formata. Takođe, moraš da razlikuješ konterjner formate od samih audio i video formata. Recimo, mp3 je audio format, MPEG4-ASP je video format a AVI je kontejner format koji objedinjuje audio i video strimove različitih formata. MKV, kao kontejner format može u sebi da sadrži audio i video strimove različitih formata. Tako, npr. ako kažemo MKV, ne mislimo automatski na H.264 video i AAC audio jer MKV može da sadrži i MPEG1, MPEG2, MPEG4-ASP, VC-1 ili H.264/AVC video i AC3, AAC, MP3, DTS, FLAC ili neki drugi audio format.
   Tu su zatim brojni kodeci kao implementacije postojećih A/V formata, sa svojim specifičnostima. Poznavanje kodeka (enkodera i dekodera) olakšava odabir odgovarajućeg izlaznog formata za materijal sa kojim radiš.
   Posebna oblast su filteri ako želiš da njima koriguješ ili poboljšaš audio ili video materijal.
   Audio/Video obrada je preopširno da bi se brzo savladalo. Zato se naoružaj strpljenjem ako želiš dobre rezultate. Posećuj neke od brojnih foruma koji se bave ovom tematikom i biće ti daleko lakše da savladaš sve to.
   Korisni forumi su, recimo, domaći http://www.videomajstor.com ili strani forum.doom9.org.
   Što se tiče tvog pitanja vezanog za kvalitet zvuka, trebalo bi da je zvuk identičan originalu ako si rezao Audio CD, pa čak i ako si rezao taj audio fajl kao Data CD. Ako zvuk nije isti, problem može da bude loše narezan CD, program za rezanje je loše dekodirao izvorni fajl zbog bug-a u internom dekoderu ili plejer na kome puštaš originalni i Audio CD ima bug u jednom od postojećih dekodera.
   Postoji mnogo mesta na kome je nešto moglo da krene po zlu. Pošto nisi naveo dovoljno informacija kao što su format izvornog fajla, da li si rezao Audio CD ili Data CD, koji program si koristio za rezanje i koje opcije, kako si poredio kvalitet zvuka izvorne i narezane pesme (na istom plejeru ili ne) i slično.
   Ako ti treba dalja pomoć, da ne bi pretrpavali stranicu, pošalji mi imejl

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s