Audio/Video

Foobar2000 – više od audio plejera

Mali uvod…

Verovatno je većina vas čula za program foobar2000. To je napredan audio plejer koji korisniku nudi ogromne mogućnosti po pitanju podešavanja same funkcionalnosti plejera ali i po pitanju izgleda istog. U neku ruku, može se reći da je foobar2000 „Firefox među plejerima“. To mu je kod nekih korisnika donelo popularnost a druge je potpuno odbila od korišćenja istog. Jer, ruku na srce, sa default podešavanjima deluje pomalo zastarelo, što je nekima neprihvatljivo a, opet, nemaju strpljenja ili znanja da ga modifikuju po svom ukusu.

Međutim, foobar2000 nije samo audio plejer. To je ono što želim da istaknem ovim tekstom. Naime, pored puštanja muzike i baratanja sa više plejlista odjednom, foobar2000 može da posluži i kao:

  • Audio CD riper,
  • Audio konverter,
  • Tager, i
  • Organizator muzičke kolekcije.

Ovom prilikom neću objašnjavati celu proceduru ripovanja Audio CD-a u neki lossy ili lossless format da ne bih prenatrpao tekst. Detaljnije uputstvo će biti u vidu posebnih tekstova a obuhvataće Foobar2000 kao Audio CD riper i konverter i Foobar2000 kao tager i organizator muzičke kolekcije.

Zašto koristiti foobar2000 kao Audio CD riper?

Zašto ne koristiti Audiograbber, Audiocatalyst, EAC ili dbPoweramp? Pa, možete koristiti bilo koji od ovih ripera. Meni lično, favorit je bio Audiograbber zbog jednostavnosti i lakoće podešavanja. Ono što njemu nedostaje je AccurateRip i SecureRip opcija. Audiocatalyst je samo zastarela verzija Audiograbbera. EAC je besplatan, poseduje AccurateRip i SecureRip mogućnosti ali ga je teško konfigurisati, naročito ako koristite Nero AAC ekoder. dbPoweramp je jednostavan, lep, poseduje obe pomenute opcije ali nije besplatan. E, tu nastupa foobar2000. Besplatan je, koristi eksterne besplatne enkodere koje lako možete nadograditi novijim verzijama, ima odličnu podršku za tagovanje muzičkih fajlova kroz FreeDB ili manuelno, podržava AccurateRip i SecureRip, CD-TEXT, odmah taguje fajlove i sređuje ih po kriterijumu koji ste mu zadali. I konačno, može automatski da odradi ReplayGain skeniranje pesama nakon završenog procesa ripovanja i konvertovanja. A zahvaljujući AccurateRip i SecureRip mogućnostima možete biti sigurni da ste dobili rezultat identičan originalu ako ste kao izlazni format odabrali neki od lossless formata.

Za one koji ne znaju, AccurateRip je online baza koja sadrži CRC svih poznatijih Audio diskova ripovanih od strane brojnih ljudi. Ako dobijete poklapanje CRC-a vašeg diska sa CRC-om iz baze, možete biti sigurni da su ripovane pesme 100% identične originalu sa diska. Budući da C2 Error Pointers koji služe za detekciju i korekciju grešaka pri čitanju diska ne mogu uvek da to učine kada su u pitanju Audio diskovi, program ne može da zna da li je ispravno pročitao podatke sa diska. Zato SecureRip opcija nalaže DVD/CD drajvu da isti deo diska pročita više puta kako bi program za ripovanje uporedio dobijene rezultate i bio siguran da je disk ispravno pročitan. Ovo usporava brzinu ripovanja diska ali omogućava da se problematični delovi diska čitaju u više navrata kako bi se dobili tačni rezultati.

Zašto koristiti foobar2000 kao audio konverter?

Ako koristite foobar2000 kao audio plejer velika je verovatnoća da već imate sređenu muzičku biblioteku i kreirane plejliste. Ako želite da neke od pesama prebacite u svoj mobilni telefon ili mp3/mp4 plejer a da pri tome uštedite na prostoru, desnim klikom miša na željene pesme ili plejlistu ćete pozvati konverter i konvertovati pesme u željenom formatu. Ovom prilikom možete trajno izmeniti pesme koristeći neki od DSP dodataka kao što su DFX, Advanced limiter i slični. Na taj način će pesme na vašem portabilnom plejeru zvučati isto kao na vašem kompjuteru.

Zašto koristiti foobar2000 kao tager i organizator muzičke kolekcije?

Ako ga koristite kao audio plejer, nije loše da muzičke fajlove malo sredite kako biste ih lakše našli na disku, ali i kako bi ih foobar2000 bolje organizovao interno na osnovu tagova.

Tagovi su posebna polja koja postoje u okviru samog muzičkog fajla a koja sadrže informacije o izvođaču, albumu, nazivu pesme, njenom broju, komentar, tekst pesme i slično. Zašto su bitni tagovi? Zato što svi plejeri sortiraju i grupišu pesme na osnovu vrednosti u tagovima. A budući da su tagovi sastavni deo fajla, preimenovanje istog ne utiče na njih. Foobar2000 nije samo tag editor koji vam omogućava da ručno popunjavate vrednosti pojedinih polja. On je, takođe, i tag procesor. Možete generisati tagove na osnovu imena fajlova koristeći definisani obrazac, što će vam poprilično skratiti posao. Da ovde napomenem da foobar2000 može da taguje više pesama odjednom. Ako imate 15 pesama istog izvođača, selektujte ih sve, desni klik – Properties, i u polje Artist Title upišite ime izvođača. Kliknite na Apply i OK i svih 15 pesma će imati upisan podatak o izvođaču. Isto važi i za druga polja koja imaju istu vrednost za više pesama, npr. žanr (Genre), godina (Date), naziv albuma (Album Title) itd. Ovo ne koristite za ime pesme (Track Title) jer svaka pesma ima drugi naziv.

Onog trenutka kad sredite tagove, vrednosti upisane u njih možete iskoristiti da fizički organizujete vašu kolekciju razvrstavanjem pesama u odgovarajuće foldere i imenovanje samih pesama. Sve što treba da uradite je da selektujete apsolutno sve pesme, desni klik – File Operations – Move To – …, i u prozoru koji vam se otvori odredite glavni folder (Destination Folder) i obrazac po kome će foobar2000 fizički razvrstati muzičke fajlove i imenovati ih. Sa sređenim tagovima, vaše vreme potrebno za fizičku organizaciju fajlova ograničeno je na vreme koje vam je potrebno da donesete odluku o strukturi foldera i formatu imena pesama, plus 1 minut da to upišete u odgovarajuća polja Move To dijaloga. Ostalo je na fubaru.

Bilo da koristite foobar2000 kao Audio CD riper, audio konverter, tager i organizator, u svakom slučaju će vam dozvoliti da jednom odabrana podešavanja sačuvate kao Preset koji možete pozvati kad god vam zatreba. A možete sačuvati više predefinisanih podešavanja (Preset-a) koja možete brzo pozivati koristeći prečice na tastaturi, menjati ih ili brisati, i kreirati nove.

A šta ako ne koristim foobar2000 kao audio plejer?

Postoje i drugi programi za ove svrhe. Neki su kvalitetni i dobri u tome što rade, neki nisu. Neki su specijalizovani za pojedine poslove a mali je broj onih All-in-one. Neki od popularnih plejera imaju ove mogućnosti. Problem sa specijalizovanim programima je što morate da se navikavate na različit interfejs i logiku rada jer EAC (riper) ima drugačiji interfejs i logiku od Format Factory ili MediaCoder Audio Edition (konverter), a svi zajedno su potpuno različiti od TagScaner-a ili Mp3Tag-a (tager i organizator). Problem sa All-in-one rešenjima je što obično imaju jedan deo dobro odrađen dok na drugom polju jedva da imate osnovne opcije, što je prilično ograničavajući faktor.

Foobar2000 je dizajniran tako da pruži maksimalan kvalitet u onome što radi. Nijedna njegova funkcija, dodatak ili opcija nisu tu u kozmetičke svrhe, da se kaže da, eto, ima i to. Audio CD riper se oslanja na AccurateRip i SecureRip da osigura da ripovane pesme budu identične originalu. Audio konverter se bazira na besplatnim enkoderima vrhunskog kvaliteta. Tu su FLAC, MediaMonkey, TAK, WavPack za lossless kompresiju, i LAME, Nero AAC, Vorbis i QT enkoderi za lossy kompresiju. A postoji i mogućnost korišćenja CLI enkodera za koje ne postoji već predefinisano podešavanje, naravno, ako sami znate da unesete odgovarajuće parametre.

Sve u svemu, mislim da vredi truda da naučite kako da koristite ovaj program, ako ne kao audio plejer onda kao All-in-one rešenje za manipulaciju  muzičkim fajlovima. Mada, ko zna. Ako nađete lep skin, možda foobar2000 ipak postane vaš default audio plejer.

Nisam pomenuo da foobar2000 može da reže Audio CD. Mogućnosti prilikom rezanja su iste kao i prilikom konvertovanja pesama iz jednog formata u drugi. Eto, čisto da se zna.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s